İNSAN KAYNAKLARI SÜREÇLERİ TASARIM HİZMETİ
Standard Risk Yönetim Danışmanlık, Danışmanlığını yapmakta olduğu Firmaların hedeflerini göz önünde bulundurarak,İnsan Kaynakları Yönetiminin (İKY) tüm fonksiyonlarını kurgular ve gerekli insan kaynakları süreçlerinin tasarım çalışmalarını yaparak, sistemin hayata geçirilmesinde firmalara yol gösterici rol üstlenir.İnsan kaynakları yönetim sisteminin uygulamalarının etkinliği ile Yeni kültürlerin oluşmasını, performans ve verimliliğin artmasını, firmanın kendi potansiyelini keşfetmesine katkıda bulunur.
IK Mevcut durum analiz ve yol haritası belirme aşamasında;
Süreç, teknoloji ve organizasyon gelişim alanların çıkarılması, insan kaynakları ana hedef ve politikaların ortaya konması, stratejik amaç ve hedeflerin belirlenmesi, gerekli iyileştirmelerin ve önerilerin tespit edilmesini, insan kaynakları yönetimi sisteminin kurulum alt yapısı için projelerin oluşturulmasını sağlar
Standard Risk Yönetim Danışmanlık tarafından verilen İK hizmetlerini söyle özetlenebilir;
• Çalışan Bağlılığı ve Memnuniyeti Anketi Uygulaması
• İş Analizi ve İş Değerleme Yapılması
• Görev Profillerinin Hazırlanması
• Organizasyon ve Süreç Tasarımı
• Seçme ve Yerleştirme (İşe Alım) Sistemi
• Oryantasyon Programının Oluşturulması
• Norm Kadro Çalışması
• Performans Değerlendirme Sistemi
• Ücret ve Yan Haklar Sisteminin Kurulması
• Kariyer Planlama ve Yetenek Yönetimi Sistemi
• Eğitim Yönetimi Sistemi
• Ödül ve Takdir Sistemi
• Disiplin ve Uyarı Sistemi
• İK El Kitapçığının Hazırlanması
• İnsan Kaynakları Raporlaması Tasarımı
Çalışan Bağlılığı ve Memnuniyeti Anketi Uygulaması
Yaşayan kültüre uygun olarak tasarlanan “Çalışan Memnuniyet Anketi”nin çalışanlara uygulanması, analiz edilerek,firma yöneticileriile beraberinsan kaynakları uygulamalarına ilişkin yeni yol haritaların ve iyileştirme çalışmaların tasarlanması aşamasıdır.
İş Analizi ve İşDeğerleme Yapılması
Görevin amacı ve organizasyon yapısı içindeki yeri, ana sorumlulukları, bilgi, beceri ve yeteneklerinin incelendiği, işin diğer işlere göre değerinin belirlendiği, işlerin ayrıntılı analiz ve tanımlamaların yapılarak aralarındaki farklılıkların ortaya konduğu aşamadır. Bu aşamada uluslararası kabul görülen standartların kullandığı iş değerleme yöntemleri ile sonuç alınmaktadır.
Görev Profillerinin Hazırlanması
Göreve ilişkin ana sorumluluk ve iş tanımların belirlendiği, organizasyondaki yeri, iç ve dış müşterilerin, üst ve astların, bireysel performans göstergelerin, mesleki ve kişisel özelliklerinin belirlendiği, süreçler göz önünde bulundurularak pozisyon bazlı görev profillerinin oluşturulduğu aşamadır.
Organizasyon ve SüreçTasarımı
Sektördeki en iyi uygulamaların ve organizasyon yapılarının incelenmesi ve mevcut organizasyon yapısı ile kıyaslamanın yapıldığı (benchmark), mevcut iş süreçlerin değerlendirildiği ve gelişim alanların tespit edildiği, süreç içindeki ana faaliyet alanlardaki sorumlulukların çizildiği, firma iç dinamiğine göre en uygun organizasyon şemasının oluşturulduğu aşamadır.
Seçme ve Yerleştirme (İşe Alım) Sistemi
Doğru yöntemlerle doğru kişilerin seçilmesinin sağlandığı, seçme ve yerleştirme sürecinde kullanılacak aday araştırma ve değerlendirme yöntemlerinin belirlendiği, aday araştırma kanalların ve araçların netleştirildiği aşamadır.
Oryantasyon Programının Oluşturulması
Firma bünyesine katılan yeni çalışanın;işin gerektirdiği tutum ve bilgileri edinmesini, düşünsel ve bedensel becerilerin kazanmasını, kurumun ve İşin yapısını, işlevini, hak sorumluluk ve kurum kültürü ile aidiyet hissine sahip olmasını amaçlayan aşamadır. İşletme içi sosyal kaynaşma, kurumsal sadakat, karşılıklı güven hissinin pekiştirildiği, çalışanın kendine olan güvenin arttırıldığı, bilgi eksikliğinin önüne geçildiği süreç olan oryantasyon programı yeni çalışan için çok önemli zaman dilimidir.
Norm Kadro Çalışması
Firmanın ideal kadro sayısı, yapısı ve departman kırılımınların oluşturulduğu, mevcut organizasyon yapısı, mevcut iş süreçleri ve iş yapış şekilleri ve görev tanımlarında göz önünde bulundurularak, mevcut iş yükünün objektif şekilde ölçülmesi ve mevcut iş gücü gereksiniminin belirlendiği aşamadır. iş analizleri yapılarak, Firma bünyesindeki çalışanın en verimli ve sonuç odaklı kullanımının sağlandığı firma için optimum sayı, özellik ve bölüm dağılımının ortaya konulduğu süreç olarakta adlandırılır.
Performans Değerlendirme Sistemi
Çalışanıngeçmiş performansın ölçülmesinden ziyade, çalışanın potansiyelinin ve gelişim alanlarının belirlendiği ve gelişiminin sağlanması için çalışana özel planlamanın yapıldığı süreç olarak tanımlanan aşamadır.
Performans Değerlendirmede; Hedef bazlı, yetkinlik bazlı ve 360 derece geri bildirim sistemler kullanılmakta ve firma çalışanların ve dolayısıyla firma performansının iyileştirilmesi hedeflenmektedir.
Ücret ve Yan HaklarSisteminin Kurulması
İş kademeleri, ücret piyasası, ücret politikası ve performans parametrelerinden oluşan ücret yönetim sistemi; Firma içinde dengeli, firma dışında rekabetçi ve çalışanları motive edici olması gerekmektedir. Çalışanın sorumluluk ve maharet seviyesinin, yapılan işin zorluk derecesi göz önünde bulundurularak yapılan iş değerleme sonucunun, piyasa medyan verilerindebaz alınarak, adil ve dengeli ücretlendirme sisteminin başarıyla kurulmasının hedeflendiği aşamadır.
KariyerPlanlama ve Yetenek Yönetimi Sistemi
Yetenekli çalışanları kuruma çekildiği, kurumdaki yetenekli çalışanların kalıcılığını sağlandığı, yetenekli çalışanların bireysel gelişim hedeflerinin belirlendiği ve firmanın geleceğine yatarım yapıldığı aşama olan, Kariyer planlama ve Yetenek Yönetim sistemi; performans ve eğitim yönetim sistemi ile ilişkilendirilmekte ve firma başarısına ve sürdürülebilir başarısına olumlu katkısı bulunmaktadır.
Eğitim Yönetimi Sistemi
Çalışanın mesleki ve kişisel gelişimi için zorunlu ve seçmelialması gereken eğitimlerin belirlendiği aşama olan Eğitim Yönetim Sisteminin yönünün ve ihtiyacının tespiti sürecinde,
• Amaçlara göre yönetim (MBO (Management byObjectives)) ilkesinin benimsenmesi,
• MBO’ya göre grup ve departman hedefleri belirlenmesi,
• Verilen hedeflerin gerçekleşme derecesi ölçülmesi (performans değerlendirme),
• Eğitim ihtiyacı olan kişiler ve konular ile ilgili yöneticilerin görüşlerinin alınması,
• Şirket genel hedefleri doğrultusunda hangi konuda kimlere eğitim verileceği tespit edilmesi gerekmektedir.
Performans ve kariyer yönetim sistemi çıktısı olan bu süreç, kurum kültürüne de olumlu katkı vermektedir.
Ödül ve Takdir Sistemi
Ödül ve takdir yönetim sistemi, çalışanların potansiyellerini maksimum düzeyde işlerine yansıtabilmelerini, verimli ve motive bir şekilde çalışabilmelerini sağlayan sistem olarak tanımlanmaktadır.
Çalışanların göstermiş oldukları yüksek performansların ödüllendirilmesi ve takdir edilmesi ile başarıyı vurgulama, kazanılacak diğer başarılara teşvik etmeamaçlanmaktadır.
Ödül ve taktir yönetimi, çalışanların adil ve tutarlı bir şekilde ödüllendirilmesi içinfirma tarafından strateji ve politikaların oluşturulması ve uygulanma aşamasıdır.
Disiplin ve Uyarı Sistemi
Disiplin kurallarını belirlendiği, çalışanların sağlık ve güvenliğini sağlandığı, performans ve davranışlardan kaynaklanan sorunların ele alınarak çözüldüğü, çözüm prensiplerini belirlemek ve sonuç her ne olursa olsun çalışanlarımızın kendilerine adil davranıldığını hissetmesinin sağlandığı süreç olarak tanımlanmaktadır.
İK El Kitapçığının Hazırlanması
Firmalarımızın, amaç ve hedeflerinin gerçekleşmesinde belirleyici olan tüm insan kaynakları uygulamalar hakkında çalışanlara doğru bilgi ve duyguyu vermek adına, İnsan Kaynakları El Kitabı hazırlanması aşamasıdır.
İnsan Kaynakları Raporlaması Tasarımı
Firmanın insan kaynakları hedeflerininişleyişi hakkında daha iyi karar verilmesine olanak sağlayacak İK raporlaması tasarımı gerçekleştirildiği aşamadır.Hızlı, kolay erişilebilir ve daha iyi anlaşılıp yorumlanabilen raporlar ile, karar alma süreçlerinin iyileştirmesi amaçlanmaktadır. Mevcut veri ve sistem altyapısının incelenerek, yazılım gereksinimlerinin ortaya çıkarıldığı ve dijitalleşmesi gereken IK raporlamaların tasarımının yapıldığı süreçler olarak tanımlanmaktadır.